Gimme Shelter Cafe and Workshop / Home Landscape Design Lab

Gimme Shelter Cafe and Workshop / Home Landscape Design Lab

© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat+ 28


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    200 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2022


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

“We are convinced that real architecture will leave an indelible mark on our minds with a simple elementary architectural action”. Today, the architectural design of commercial spaces is expected and driven to try to communicate visually with users, or as a tool to attract people to spaces through visualization, photography and inevitably social statement. In particular, restaurant and cafe type programs often borrow the other language of architecture to attract customers. But as a designer worker in Chiang Mai, a city in which such businesses are driven by Instagrammable architecture, is it necessary to question the situation through design work? at least so as not to neglect the true essence of our profession.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
Isometric section 1
Isometric section 1
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

The gimme shelter is a commercial area that consists of a cafe, restaurant, office and workshop. which replaced the old warehouse in the car park of the Chiang Mai Rattanakosin hotel. To become a multifunctional area, the architect initially wanted a warehouse area in the city with the criteria of a car park and began to develop more use of space during the exploration and renovation of the building.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
Isometric section 2
Isometric section 2
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

The main program is ranked first by cafes and restaurants. The design office, workshop and garden are hidden in a rear space between the surrounding building. The mentality of renovating using the language of the original warehouse combined with a simple plan to separate the space and bring light into the building. It uses industrial materials commonly available but suitable for the atmosphere. We will find that the surplus is borrowed from nothing but the essence of the original area solution. It is a method of improving the building that was chosen to collect the traces of things in good condition.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

In addition to the question of architectural language architects intended to make the area open and wide. and to solve the initial problem of the building, there is also the insertion of a hidden program that people from various groups will become “space users” are not the only “customers”. The bar is open to prepare meals.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

See activities from kitchen food to customers with the intention of making the restaurant an open space People can talk and have an equal level of interaction at the dining table and with restaurant staff. This is the design language that has been intentionally inserted into this restaurant space. And there is also a small chat room. which draws conversations throughout the design of the urban layout, social and political dimension which welcomes both the public and the students can come to speak without referring to the chronological and formal academic discussions.

These activities intertwine in the mahogany orchards separated by the space behind the shop. without separating the users from the space After practicing the profession for some time, we were convinced that the real architecture will leave an indelible trace in our minds by the simple architectural action. It also drives the train of thought between architectural expression. And if we can expect more, we hope that our city will have architecture linked to the memories of various people. as an architect Is it possible to design a commercial space that opens the door to receive an equal number of people? Create overlapping social dimensions. and leave traces of memory in the quality of small person-to-person conversations.

Comments are closed.